Me, truelly me!

Jag är introvert. Jag har nog aldrig innan den här dagen vetat vad det betyder. Men nu är det som ett ljus har gått upp för mig och jag förstår hur/vem/vad jag är.

Det finns nämligen antingen extroverta personer och det finns introverta personer. Efter det att jag har lusläst en artikel som handlade om det har så har jag nu förstått varför jag gör på ett visst sätt och varför jag känner på ett annat sätt.

Vi kan ta det med träningen t ex. Jag gillar att träna själv och har alltid gjort det för jag är en sådan person. Jag tycker om och uppskattar att få ladda upp i ensamhet. Jag tycker givetvis om att träna med andra omkring mig men är ofta väldigt fokuserad på mig själv, och enbart på mig själv när jag tränar.

En extrovert person älskar ofta att vara i händelsernas centrum. De riktar sin energi mot världen, det är där de laddar upp för att komma igen. En extrovert person trivs med att ha många kontakter, har lätt för att prata med främlingar och är relativt öppen kring vad hon eller han tänker eller tycker.

Motsatt hämtar en introvert person sin energi från sitt inre liv av tankar, reflektioner och beslut. För många människor på en gång stör introverta människor som föredrar samtal på djupet med en person i taget. Den introverta tänker innan hon svarar, och tycker inte om att bli avbruten. I grupper kan introverta vara bra iakttagare och bidra med träffande anmärkningar och torr humor. Sociala aktiviteter kan dränera introverta på all energi, även om de har roligt.  

Även på arbetsplatser kan introverta ha det svårt. Som t ex i ett öppet kontorslandskap som kan vara jättejobbiga. Det kan kosta mycket energi. Därför rekommenderas en introvert en plats i ett hörn av kontoret. Och det är där jag sitter och stortrivs med det. Den som placerade mig där måste ha en väldigt bra personkännedom. I alla fall vad gäller mig. 

8 fördelar med att vara introvert:

1) Du är bra på att samarbeta, särskilt när ni bara är två i gruppen.
2) Du är bra på att bygga långa vänskapsrelationer, dina vänner kan lita på dig.
3) Du är självständig.
4) Du är bra på att koncentrera dig.
5) Du reflekterar mycker över dig själv.
6) Du är ansvarsfull.
7) Du är kreativ och får många ideér.
8) Du har bra analytisk förmåga.


Den extroverta hjärnan  har hög tolerans för signalämnet dopamin. Hon behöver därför många fysiska och mentala utmaningar, till exempel att uppträda, vara tillsammans med andra, kasta sig ut i nya äventyr och så vidare. Hjärnan belönar henne när hon är utåtriktad, öppen och energisk. Dessutom är nervbanorna i hjärnan kortare än på en introvert person. Det betyder, att signalsubstansen som dopamin snabbare träffar belöningscentrat när extroverta blir stimulerade.

Den introverta hjärnan  har låg tolerans för signalämnet dopamin. Hon blir därför nervös och trött om för mycket dopamin frigörs, till exempel vid sociala sammanhang. Introverta reagerar positivt på det lugnande ämnet acetylkolin, som frigörs när vi läser eller tecknar. Nervbanorna i hjärnan är dessutom långa, så det tar längre tid för hjärnan att reagera på stimuli. Därför tänker, talar och socialiserar introverta i ett långsammare tempo.

10 missförstånd om introverta
1) de är tråkiga
2) de är ovänliga
3) de är riktiga nördar
4) de saknar social förmåga
5) de vill inte prata med andra
6) de är svåra att få kontakt med.
7) de är ensamma.
8) de är blyga
9) de vill helst vara i fred.

Så det kanske är med den här förklaringen som jag kan erkänna att jag verkligen tycker om att få sitta för mig själv och skriva, med C en trappa ner vid sin egna dator, pratandes via facebook, msn eller mail. Men det inget sagt om att vårat förhållade är på upphällning utan att de bara är vårat sätt att visa vår kärlek :-) 

Källa: iForm nr5/2009 

/ Marielle= en ensamvarg mitt i händelsernas centrum, observerandes men icke uttalandes! (mer än i min blogg.-)

Kommentarer
Postat av: Linda (syster)

Då är ju jag en sådan också, har ju jätte jobbigt på jobbet för att jag alltid vill vara för mig själv och mina tankar. Medans Malin är den andra sorten vill vara i centrum.

2009-03-20 @ 09:24:48
Postat av: Marielle

Ja, jag satt faktiskt och tänkte på det när jag skrev det..

2009-03-20 @ 11:03:59
Postat av: Revell

Men visst är det väl tur att världen faktiskt kräver minst lika stor del av dessa personlighetstyper för att vi skall kunna ta oss framåt som art?



Själv är jag ju i högsta grad extrovärt (fast inte riktigt inom alla områden).

2009-03-20 @ 17:35:39
URL: http://www.mogilny.com
Postat av: Malin (syrran)

Jag satt faktiskt och kände igen mig på båda. älskar ju ensamhet och jobbar ju oxå gärna själv medans jag samtidigt gärna vill vara med i händelsernas centrum och allt sånt.. knepigt.. betyder det att jag har två hjärnor??? =)

2009-03-20 @ 18:35:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0