Känslan av att vara värd något!

Alla vi föds med självkänsla men någonstans på vägen mot vuxenvärlden så tappar vi bort den.

Kanske är du som jag, en person vars kännedom runt ordet självkänsla är ganska så givet. Men om någon skulle fråga dig om du kunde förklara vad ordet självkänsla verkligen betyder, så skulle svaret säkert bli att det är något som beskriver hur bra en person är på något. En person som kanske är självsäker, en person som kan, som tar för sig.
Ordets verkliga betydelse är : Känslan av att man är värd något. Ordet självkänsla förväxlas ofta med ordet självförtroende som i sin sanna betydelse är: Tilltro till sin egna förmåga. 

Jag hade idag förmånen att få gå på en föreläsning som handlade om barns självkänsla. Den här föreläsningen hölls av samtalsterapeuten/föreläsaren Jana Söderberg som är författare av boken "Sluta jämföra dig med andra"

Den första frågan som några fick när vi klev in i rummet, var om vi skulle ha valt just den platsen som vi nu hade valt om vi istället hade varit 4-5 år? En 4-5 åring har i regel en utmärkt självkänsla och hade med all säkerhet valt en plats väldigt långt fram, för att kunnas synas mest, för att ta lite plats. Eller hur många utav oss som kunde helhjärtat räcka upp handen och svara på frågan om man var bra på att rita en häst. Hur många utav oss vuxna gör så idag? Är det inte så att vi hellre sätter oss lite längre bak ifall man kanske skulle råka få en obekväm fråga? Eller hur många utav oss vuxna med stolthet i rösten säger att vi är världens bästa hästritare?

Själkänsla är en summa av de olika kvaliteér som vi har och vi kan också säga att vår självkänsla är själens kondition, den behöver alltså underhållas precis som vi gör med kroppens kondition. Självkänsla är vår förmåga att kunna ge och ta bekräftelse, att kunna vara närvarande, att kunna uttrycka sina behov, att ha tillit till sina känslor och att ha drömmar/visioner.
 
I hennes jämförelse tog hon som ett exempel en degbunke där själva bunken var uppdelad i 3 nivåer:

Sociala behov: överst
Säkernet/trygghet: mellersta
Basbehov: underst

Degen som är under jäsning är vårat självförverkligande.

I grund och botten är vi alla egoister som alla söker bekräftelse men det finns två olika typer av bekräftelse.

Bekräftelse för den vi är= varelse= bygger självkänsla
Bekräftelse för det vi gör= görelse= bygger självförtroende

Det är här som vi vuxna kan göra skillnad i våra barns självkänsla. Eftersom alla barn söker bekräftelse så är det också det som vi vuxna gärna ger dom när de vill ha det. Men att enbart ge sitt barn bekräftelse efter görande leder i sin tur att vi helt och hållet utplånar barnets självkänsla, och därför enbart ökar upp barnets självförtroende.

Ett ord som vi använder allt för ofta för att berömma våra barn är ordet "duktig".  Att tala om för ett barn att de är duktiga, är idag vårat sätt att bekräfta barnet för det barnet kan, att vi är vad vi gör. Men istället för att använda ordet duktig så kan vi som vuxna välja att ge barnet bekräftelse genom att tala om för dom att vi tycker om barnet för den, den person som den är, att teckningen är fin för att tden har så fina färger, att barnet som stolt visar sin mamma att de kan snurra ser ut att ha riktigt roligt istället för att bara svara på barnets bekräftelse med ordet "vad duktig du är" 




/ Du och jag är vad vi är och inte vad vi gör.
 Jag är jag och du är du och
min häst kanske inte är finast ritad men det är i alla fall min häst.
 

          

Kommentarer
Postat av: Therese

En ordentlig tankeställare du bjuder på så här på morgonen. Intressant läsning. Ibland behöver man påminnas!

2009-03-25 @ 07:42:45
URL: http://wwwtess74.se.blogspot
Postat av: Brunetthella

Jädrar i min låda Marielle. :)

2009-03-25 @ 08:12:52
URL: http://brunetthella.blogspot.com/
Postat av: Joh

Såå bra! Pöss på dig!

2009-03-25 @ 10:20:51
Postat av: Lina

Mycket intressant läsning - man behöver en liten påminnelse om sånt här !

2009-03-25 @ 10:30:38
Postat av: Linda (syster)

När blev du så här klok??

2009-03-25 @ 10:49:00
Postat av: Linda (svägerskan)

Vilken bra förälder jag kommer bli senare när lilla Hanna växer upp! Hur många tips som helst!

2009-03-25 @ 11:08:08
Postat av: Linda (svägerskan)

Vilken bra förälder jag kommer bli senare när lilla H växer upp! Hur många tips som helst!

2009-03-25 @ 11:08:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0